Любопитно

До 100 км на ток за хибридния Tiguan

Бестселърът на Volkswagen излиза с редица подобрения
Компактният SUV получава нов дизайн и по-голям багажник

Световната премиера на третото поколение Tiguan е сред най-важните събития за Volkswagen. Моделът е безспорен бестселър в гамата и един от най-успешните автомобили на марката днес с над 7,6 млн. продадени екземпляра от лансирането на първата генерация през 2007 г. Новият модел ще бъде пуснат в продажба през първото тримесечие на 2024 г.

Новият Tiguan е претърпял значителни подобрения във всички аспекти, а Plкg-in хибридните версии ще могат да предложат изцяло електрически пробег до 100 километра, който досега беше между 50 и 80 километра. Значителното увеличение на електрическия пробег е постигнат благодарение на използването на нова акумулаторна батерия с високо напрежение, чието нетно енергийно съдържание е увеличено от 10,6 при предишните версии на 19,7 кВтч. Батерията използва нова клетъчна технология с 96 акумулаторни модула и външно течно охлаждане. Благодарение на разположението на литиево-йонната батерия пред задния мост и монтираните отпред компоненти на задвижването – бензинов турбо двигател и автоматична DSG трансмисия с електромотор, се постига оптимално разпределение на теглото.

Plug-in хибридната система е един от вариантите на задвижване на новия Tiguan. Неговата платформа позволява използване на различни двигатели – бензинови, дизелови, Mild-хибридни и Plug-in хибридни. Занапред работата на автоматичните трансмисии ще се управлява с превключвател на кормилната колона отдясно на волана. Ръчната спирачка ще се активира с натискане на бутон отстрани на превключвателя.

Инженерите на Volkswagen са разработили ново поколение на адаптивния контрол на окачването с два клапана, придружени от механизъм със специално адаптиран алгоритъм за отделно управление на фазите на компресия и разгъване. Tiguan е стандартно оборудван със система, която се грижи за управлението на електронните блокировки на диференциалите и контрола на страничните колебания на каросерията чрез управлението на амортисьорите. Благодарение прилагане на контролирано индивидуално спирачно усилие и целева промяна в настройките на амортисьорите за всяко едно от колелата, поведението на пътя и управлението са по-неутрални, стабилни, динамични и прецизни.

Дизайнът на Tiguan е изцяло обновен и веднага се разпознава по по-мощната и агресивна предница с тесни LED фарове и хоризонталната лента с гланциран финиш. Отворите на радиаторната решетка вече са разположени от външните страни на бронята, където въздушните завеси осигуряват оптимално насочване на въздуха. Коефициентът на съпротивление е намален от 0,33 на 0,28. Нова хоризонтална LED лента в задна част завършва модерното излъчване на Tiguan. За първи път в модела Volkswagen прилага нови матрични HD фарове, разработени за високия клас. Общо 38 400 мултипикселови светодиода (19 200 мултипикселови светодиода на фар) осветяват пътя и околността на напълно ново ниво и следователно подобряват комфорта и безопасността.

Седалки за дълго пътуване


Интериорът на Tiguan има изцяло нова концепция и дизайн. Приложени са по-високи стандарти към качеството на материалите и изработката. Дисплеят за инфо-развлекателната система е с форма на таблет и размер до 15 инча, като предлага нова структура на менюто и нова графика. Водачът има на разположение нов Head-up дисплей и нов мултифункционален превключвател на режима на шофиране с вграден OLED дисплей. Многобройни функции на автомобила и инфоразвлекателната система могат лесно да се управляват с гласови команди. Множество стандартни електронни системи повишават безопасността и комфорта при пътуване.

Седалките са създадени за дълги пътувания и предлагат четиристепенна пневматична лумбална настройка и пневматична 10-камерна функция за масаж. Удобство е опцията за програмиране на автоматична активация на отоплението или вентилацията на седалките в зависимост от температурата навън. При увеличение на дължината на автомобила само с 3 см багажният обем е пораснал с 37 л до 652 л до височината задните облегалки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button