За няколко лева повече Васил Савов, Атанас Тасев и Иван Магаранов „продават“ ГЕРБ

Като троянски коне ли действат тримата или за лична изгода

Това е история как една десетгодишна опозиция на местен феодал в община Белово се обезличава от троянския кон в собствената си структура – Васил Савов. Той е председател  на общинската организация на ПП ГЕРБ в град Белово още от самото и основаване и като истински „воeвода” не изневерява на максимата „Мечка три пъти се бори”, той е кандидат на местните избори за кмет на община Белово през 2011, 2015 и 2019 г. И в трите му кампании основен противник му е бил Костадин Варев и основната теза на изборите на Савов е била свалянето му от кметския стол. Въпреки подкрепата на цялата структура и дори на областния управител, министри от кабинета на ГЕРБ и евродепутати, кандидатът на ПП ГЕРБ губи всички избори, като на тези през 2019 г. дори не стига и до балотаж. Напук на всичките си загуби той отказва да понесе своята политическа отговорност и до ден днешен заема с гордост позицията на общински ръководител на ПП ГЕРБ в община Белово. За разлика от местните избори, които ще се проведат на 29.10.2023 г., ПП ГЕРБ винаги се е явявала на тях с кандидат за общински кмет, кандидати за кмет на всяко едно населено място в общината и пълна листа за общински съветници. На предстоящите избори ПП ГЕРБ не успя да намери или по-скоро не искаше да намери свой кандидат за кмет на община Белово, а се подчини на Костадин Варев и неговото двадесетгодишно феодално управление. Същата е и ситуацията с кметовете по населени места – няма кандидати, които да бъдат издигнати в селата Аканджиево и Габровица. В село Дъбравите и Голямо Белово пък залагат на хора, които надали ще се доберат и до балотаж, камо ли да станат кметове, а в Мененкьово кандидатът на СДС – Станислав Танев (бивш общински съветник от листата на К. Варев) уж бил подкрепен от ПП ГЕРБ, но само устно, защото липсват каквито и да е доказателства за тази подкрепа при регистрацията му за кандидат кмет в ОИК Белово.

И дойде време да повдигнем завесата на предателството и да покажем на хората кой за какво се бори и дали девизът на ПП ГЕРБ в предстоящите местни избори от „Работим за община Белово” не трябва да бъде „Работим в община Белово” или доста по-крайният вариант „Работим само за себе си”. На местните избори през 2019 г., когато Васил Савов отпадна от надпреварата на първи тур и не успя да се добере до балотажа, беше изправен пред дилемата дали да подкрепи Стойко Стефанов, който на местните избори през 2015 г. подкрепи Савов след първи тур, като по този начин да му върне жеста или да подкрепи досегашния кмет срещу който „уж се бореше”. След проведена среща между първи и втори тур на изборите през 2019 г. на общинската структура на ПП ГЕРБ с кандидат кмета К. Варев в с. Аканджиево е постигнато споразумение за подкрепа на Варев за кмет, като в замяна той да назначи Савов за заместник-кмет, като и до ден днешен никой не знае с какъв ресор е назначен и в публичното пространство се тиражира информацията, че е заместник-кмет на „въздушните течения”. Второто обещание е било  да имат подкрепата на съветниците на Варев при избора на председател на Общински съвет Белово, а третото обещание е да имат тридесет процента от служителите в Общинска администрация, като до ден днешен не са назначени хора и на три процента от обещаните места. Речено – сторено след подкрепата на част от структурата на ПП ГЕРБ, казваме част, защото от над 1 500 гласа за Васил Савов на първи тур едва 700 гласа отиват за кандидат кмета Варев, което показва, че още тогава по-голямата част от симпатизантите на ПП ГЕРБ не са били съгласни с тази подкрепа, но въпреки това Варев става кмет на община Белово за трети път с минимална разлика – под 40 гласа пред втория претендент за кметския стол.

След като Васил Савов се обезличава, ставайки заместник на най-големия си политически противник, той тласка към тази пропаст и общинските съветници на ПП ГЕРБ, като ги кара по един или друг начин да гласуват всички предложения на Кмета независимо какво е тяхното лично убеждение.

Едни от най- ярките примери:

В решение №260/25.06.2021 г., касаещо поемането на общински дълг в размер до 3 000 000 лв. с цел за рефинансиране и плащане на просрочени задължения. Общинските съветници от групата на ПП ГЕРБ Атанас Тасев и Иван Магаранов гласуват „ЗА” с цел покриването на общинските задължения. Разковничето обаче идва няколко месеца по-късно, когато в решение на Общински съвет Белово №347/ 18.02.2022 г., с което ОбС Белово задължава кмета на общината да предостави отчет във връзка с изпълнение на горепосоченото решение, двамата съветници заедно със съветниците на Варев гласуват с „ ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ”. Следва въпросът как така гласуваш общината да тегли кредит в особено големи размери и после не искаш да видиш къде и как са изразходвани тези средства???

Следващият пример касае сагата с мегасоларния парк, изграден на територията на квартал Малко Белово, непосредствено под прозорците на жителите на квартала. В решение №400/30.09.2022 г. отново съветниците Атанас Тасев и Иван Магаранов гласуват „ЗА” предложението за промяна в характера на собствеността на имот, общинска собственост, от публична общинска в частна общинска, във връзка с инвестиционно намерение на „ХЕК СОЛАР“ ЕООД , което цели окрупняване на соларния парк. По този начин те отново предават интересите на своите избиратели и гласуват в полза на чужди интереси.

Интересно как ли биха се обосновали същите  съветници – Атанас Тасев и Иван Магаранов за гласуването в решение №429/30.09.2022 г., касаещо Процедура по проектиране „Реконструкция и рехабилитация на улична мрежа, тротоари, съоръженията и принадлежностите към тях в гр. Белово“ пред Държавен Фонд „Земеделие“, в което са гласували с „ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ”. Как така хем са „ЗА“ да се строи и прави всичко в община Белово независимо кой, как и защо, хем гласуват с „ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ”.

В следващите няколко решения на Общинския съвет ще ви покажем отново как Атанас Тасев и Иван Магаранов обслужват интересите на Варев и покровителството му над общинските фирми. С решение №211 от 25.01.2021 г. Общинският съвет:

1.  Възлага на общинската фирма „Зелено строителство 2020 ЕООД” да извърши всички необходими действия по предаването на вторични суровини (скрап) на активите на община Белово, излезли извън употреба.

2.  Средствата от продажбата на активите на община Белово на вторични суровини да постъпят в касата на община Белово.

3. Възлага на кмета на община Белово с постъпилите средства от предаване на активите на община Белово на вторични суровини да закупи съдове за смет – тип „бобър”.

В приложения списък виждаме сметоизвозващ камион, два специализирани камиона, три автомобила, 110 броя контейнери и 170 броя тръби Ф-160, дебели 4мм, с дължина от 3 до 6 м. Привидно сделката изглежда в стила на приказката „Сливи за смет”, само че и до ден днешен никой в Общинския съвет няма информация на каква стойност са продадени всички тези активи и дали изобщо с парите от тяхната продажба е закупен и едни контейнер. Въпреки тъмнината около общинското дружество и неговия управител Пламен Андров, който в този мандат нито веднъж не е докладвал лично тримесечен отчет, отчет за полугодие и Годишен финансов отчет. Съветниците Атанас Тасев и Иван Магаранов в решение № 286 от 30.07.2021 г. гласуват „ЗА” приемането на ГФО за 2020 и Отчет за първото полугодие на 2021 г. въпреки липсата на управителя на дружеството и десетките въпроси свързани с управлението на общинската фирма. В решение № 321 от 26.11.2021 г. дори става още по- трагично. Двамата съветници гласуват с „Въздържал се” като отказват да задължат управителя да даде информация за финансовото състоянието на общинското дружество „Зелено строителство 2020 ЕООД” като по този начин стават съучастници в неговото унищожаване и задлъжняване към държавата и различни институции.

В последващо решение № 490 от 10.05.2023 г., въпреки състоянието на дружеството и хаоса в сметосъбирането и сметоизвозването Атанас Тасев и Иван Магаранов гласуват „Против” освобождаването на управителя и да се проведе конкурс за избор на нов управител. Вследствие на всички тези решения от тяхна страна резултатът е следният – в  приложена справка от НАП към дата 17.07.2023 г. се вижда, че задълженията за осигуровки и данъци на дружеството възлизат на колосалните 180 000 лв!!!

Следват две решения с №446/28.10.2022 г. и № 447 от същата дата, в които пък си личи как двамата „герои“ на този разказ, си нямат и представа за какво са в Общинския съвет, а за протокола ще добавим, че Иван Магаранов е председател на Комисията по бюджет и финанси. И двете решения касаят искане пред Министерството на финансите за отпускане на нов безлихвен заем. В първото решение и двамата гласуват „ЗА”, въпреки че не е конкретизирано къде, как и за какво ще се ползва този кредит, но нали е предложение на Варев – няма как да не вдигнат ръчички. Разликата във второто решение, е че при него са конкретизирани с дати и суми погасяванията му, но уви този път съветниците гласуват „Против” или както казва народът „ Преклонена глава, сабя не я сече”.

Mоже би най- показателното решение, което двамата съветници гласуват и засилват общественото мнение, че са „фурнаджийски лопати” и застават пряко срещу предишно свое решение е това с № 453/28.10.2022 г., в което Варев се опитва да смени характера на собствеността на имоти, общинска собственост, от публична общинска в частна общинска. Става въпрос за над 6 000 дка. земя от сделката с „Навигатор 5“ ЕООД. Въпреки, че общината трябва да възстанови над 900 000 лв. за тяхното придобиване, Варев се опитва, чрез прокарването на това решение, да развърже ръцете на ЧСИ-та и взискателите на община Белово, които по канален ред да запорират всяка частица от останалата общинска собственост.

Питаме се как е възможно точно тези хора в предишния мандат да са били част от екипа, работещ за връщането на земите на Белово и в следващия си мандат да са съучастници в тяхното разграбване? Как така дори окото не им трепва да гласуват това решение при положение, че данъчните оценки на тези имоти са между 20 и 30 лева на декар ???

Въпреки, че тези съветници претендират, че работят само и единствено за интересите на гражданите, без съмнение те имат и лична изгода от тези свои гласувания. За своята преданост към феодала, единият съветник получава мястото на директор на детската градина в с. Сестримо за своята съпруга, която заема тази длъжност до преди няколко месеца, когато се пенсионира. Паят за другия съветник се оказва училищният стол в СОУ „Александър Иванов – Чапай“, който стопанисва съпругата му от 2022 г. Както се казва явно всичко в живота си има цена, дори и достойнството и морала.

А с какво постигнато би се похвалил Васил Савов за изминалия мандат и ще иска доверието на избирателите си остава загадка за нас. В предизборната кампания през 2019 г. в програмата си за управление той залага 43 приоритета, за който той и неговият екип ще работят, но уви всичко остава само на хартия. Единственото „значимо“ дело в мандата си на заместник-кмет той прави през пролетта на 2020 г. За да засвиделства своята лоялност към кмета, той става председател на Комисията, която актува КК „Топлата вода” като общинска собственост, в което привидно няма нищо лошо, но всички знаем зад чии интереси застава с тези си действия.

Exit mobile version