Схемите на Арабаджиев и Бъчваров – секс скандали и неправомерно разходване на бюджетни средства

Какво се случва в Комисия за защита на потребителите, с какво уплътняват времето си държавните служители и защо се допуска разходване на бюджетни средства за удовлетворяване на сексуални нужди?

Това е въпросът, който обикновените зрители, а и участници в събитията около КЗП в последните години си задават.

Както вече сме писали по темата заемащият длъжността главен секретар на КЗП Иван Бъчваров (несменяем) е скандално известен с цели четири производства за сексуален тормоз, образувани срещу него от четири от подчинените му служителки за периода 2015 – 2022 г.

Същият е използвал служебното си положение на властимащ по отношение на негови подчинени служителки, с цел удовлетворяване на сексуалните си апетити.

И това е най-големият сексскандал в българската администерация до момента.

По-интересното обаче е не това, че същият има нездрави мераци по отношение на подчинените си, а че разходва бюджета на Комисията, който се формира от данъците на българските граждани, за удовлетворяване на нагона си.

Т.е. всеки български гражданин, плащайки данъчните си задължения, осигурява част от бюджета на контролния орган, който следва да обезпечава защита на правата на потребителите.

Какво обаче се получава на практика – финансовият контрольор на Комисията, който разпределя и следи за целесъобразността и законосъобразността на бюджетните средстава, изразходва същите за  удовлетворяване на личните си сексуални нужди.

Това за пореден път се потвърди, след като в Болканлийкс изтекоха скандални скайп чатове с подчинена негова служителка – главен счетоводител на Регионална дирекция.

Кой обаче е покровителят на всички тези действия и тук  отговорът е лесен –  човекът, който покриваше отсъствията на Константин Арабаджиев (докато последният доработваше и като съдебен  заседател) сега получава компенсация.

Сега Арабаджиев, който се явява шеф на Бъчваров си връща жеста, като го брани от всичко и от всеки. Най-скандалното в цялата тази много оплетена ситуация обаче е следното – преди години Иван Бъчваров и Константин Арабаджиев печелят проект на стойност 5 000 0000 лева, с който проект обучават търговците в тънкостите на потребителската защита.

Търговците, които следва да бъдат контролирани и санкционирани, всъщност биват обучавани, вместо да понасят рестрикции и да коригират поведението си, съобрано законовите норми и изисквания.

Освен това, налице са и доказателства, които показват сключването на договори за доставка на мебели и оборудване на цени два пъти по-високи от каталожните такива на съответния търговец.

И още – в края на 2022 г., със знанието на финансовия контрольор и с покровителството на единия член на КЗП – Константин Арабаджиев, Комисията сключва договор за доставка на електроенергия на цени, близо шест пъти по-високи от пазарните за момента.

Освен всичко дотук изброено, следва да се има предвид, че има и записи, които недвусмислено доказват, че главният секретар си позволява да спира необходими и неотложни плащания, за да осигури бюджетен излишък, който в края на всяка календарна година да раздава като бонуси на избрани негови служители. Без посочении и съгласувани ясни условия за оценката и получаването или респективно лишаването от бонуси в края на всяка година.

Знае ли Арабаджиев, че близкият му подчинен Бъчваров поне два пъти годишно със средства на Комисията са се организирали семинари за служители на КЗП, с цел обучения и подобряване административния капацитет на контролния орган, а всъщност семинарите отново са били организирани с цел сексуална удовлетвореност.

Обученията са били организирани при предварителна уговорка на финансовата част от главния секретар, в която финансова част той естествено е получавал  комисион за използване услугите на конкретната база.

Нещо повече, активен лектор, срещу високо заплащане, при обученията на контролния орган е организацията „Активни потребители“, в която на трудов договор работи дъщерята на главния секретар Иван Бъчваров – тоест същият, с бюджета на Комисията, е плащал заплатата на дъщеря си.

Асоциация „Активни потребители“ нашумя преди повече от месец, след като направи репортаж, като противно на изнесените данни от последвалите проверки на контролните органи, обяви, че водата по българското Черноморие е силно замърсена и беше на път да провали целия летен сезон.

Ако Константин Арабаджиев знае за тези, меко казано корупционни схеми, и мълчи и не реагира, означава ли че е замесен в тях и ги подкрепя.

И на каква цена, ако това е така. И още въпроси – участва ли Арабаджиев в схемите? Или си затваря очите, за да връща услуги на Бъчваров от миналия им престой в Комисията?

И още – колко работни дни имат двамата (дори и заедно) в последните месеци?

Докога „Вечната Амбър“ като главен секретар Бъчваров и „Вечната Амбър“ като член на КЗП Арабаджиев ще си седят на тихо и топло?

Не е ли време наистина тази Комисия, която е създадена, за да защитава правата на потребителите, да спре да ги нарушава?

Докога работата на сегашното ръководство и част от екипа ще бъде саботирана и няма да има възможност да бъде взето едно наистина защитаващо правата на потребителите – било то за нелоялна практика, срещу монополите на мобилните оператори, фирмите за бъри кредити и т.н.

Exit mobile version