Политика

БСП е с най-много реализирани преференции в областните градове, но първенецът е от друга формация

Преференциалният вот на първия тур на местните избори на 29 октомври успя да размести листите с общински съветници на парламентарно представените политически сили в големите областни градове. За разлика от други избори, когато традиционен първенец по преференции става „Продължаваме промяната – Демократична България“, този път класирането повежда БСП.

Социалистите са успели да реализират 26 преференции за общински съветници, а едва след тях с резултат от 14 преференции се нарежда „Продължаваме промяната – Демократична България“. Следват я ДПС с 12 преференции и ГЕРБ с 11.

В листите на „Има такъв народ“ има 8 размествания заради личен вот, а на последно място е „Възраждане“, която отбелязва само 4 реализирани преференции (във Враца, Кюстендил, Силистра и Сливен) . Това показват изчисления на „Дневник“ на база на данните от Общинските избирателни комисии.

Най-много задействани преференции има сред партиите и коалициите, които влизат в общинския съвет в Благоевград, а най-малко – в Търговище. В Смолян, Кърджали и Шумен от парламентарно представените сили преференции са реализирали само кандидати на БСП, а в Монтана – „Продължаваме промяната – Демократична България“.

В София макар че нито един кандидат не успява да пренареди листите заради високия праг, при който се задейства преференцията, водачът на листата на „Продължаваме промяната – Демократична България/“Спаси София“ Борис Бонев записва в актива си впечатляващите 24 259 гласа. Резултатът му е по-добър дори от този на лидерите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асен Василев, които в поредицата от предсрочни парламентарни избори събираха поотделно между 11 и 12 хил. гласа.

Друг кандидат от листата на „Продължаваме промяната – Демократична България“ получава 5708 гласа, но не успява да пренареди листата и остава извън новоизбрания състав на Столичния общински съвет.

Това е дългогодишният общински съветник от „Демократична България“ Иво Божков, който този път заради сложните коалиционни решения беше поставен на по-задната 30-та позиция.

Гласовете за Божков надвишават квотата от гласове (5352), които са нужни, за да бъде избран един съветник в София. От 2019 насам обаче общинската избирателна квота вече не е валидна и пренареждането става както при парламентарни избори.

Условието за задействане на преференцията е кандидатът да е събрал 7% от гласовете на подкрепилите партийната листа. В конкретния случай тъй като за листата на „Продължаваме промяната – Демократична България“/“Спаси София“ са гласували 112 087 души, 7-процентният праг се равнява на 7847 гласа. За сравнение в по-малките населени места кандидати на други формации успяват да разместят листата с резултат между 100 и 200 гласа, тъй като прагът за задействане на преференцията е под 100 гласа.

Как е на другите места

Във втория по големина град Пловдив кандидатите на „Продължаваме промяната – Демократична България“ също не успяват да задействат преференциите си заради високия праг, но впечатление прави резултатът на издателят и граждански активист, към момента депутат в 49-тото Народно събрание Манол Пейков, който събира 991 лични гласа, т.е. не му достигат 87 гласа, за да прескочи прага (1078) за пренареждане на листата.

Пейков до последно бе споменаван като една от възможните кандидатури за кмет на Пловдив, но в процеса на договаряне между „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ надделя името на Ивайло Старибратов, бивш депутат от „Демократична България“, тъй като в „Продължаваме промяната“ не бяха убедени в популярността на Пейков, въпреки че на последните избори с 5075 преференции размести листата, а беше сложен едва седми в нея. За местния вот Пейков все пак се съгласи да участва в листата за общински съветници на коалицията, но беше поставен на последното 51-во място.

В Пловдив преференциите сработват само при „Има такъв народ“ и ДПС. В партията на шоумена Слави Трифонов двама кандидати – поставеният на 11-о място земеделец Христо Йорданов и айти специалистът Тервел Борисов пренареждат листата и застават на второ и трето място съответно с 548 и 433 гласа. В ДСП на второ място се нарежда бившият общински съветник Яшар Асан с 313 лични гласа. Той бе и кандидатът на движението за кмет на район „Източен“.

Във Варна от парламентарно представените формации преференциите си реализират единствено кандидатите на ДПС – областният председател на младежкото ДПС в града Хълми Белев (1356 гласа) и представящият се за предприемач в частния сектор Юсмен Юсмен с 821 гласа.

В Бургас най-много преференции има задействани в листата с общински съветници на БСП, където прагът е 251 гласа. Там на второ, трето и четвърто място се подреждат настоящият общински съветник Чанко Мирчев, поставен на 7-о място и събрал 430 гласа, 12-ият Явор Костов, който е бил сътрудник на бившия депутат от ГЕРБ Диана Саватева и 4-ият Георги Георгиев. Разместване има и в листата на „Има такъв народ“, където третият Стойко Андреев става втори.

В друг областен град Русе в нито една от формациите в 49-ия парламент не са проработили преференциите. Във Велико Търново с 493 лични гласа деветият в листата на ДПС – общинския съвет два мандата и предприемач Георги Недев става втори.

Преференцията сработва и за четвъртия в листата на „Продължаваме промяната – Демократична България“ – адвокат Дончо Бораджиев, който през 2015 година е бил кандидат за общински съветник от партия „Глас народен“, а през 2019 г. – от партия „Български социалдемократи“, както и за шестия – председателя на общинската организация на ДСБ и лекар специалист по акушерство, гинекология и репродуктивна медицина Мевроди Калейнски.

В листата на БСП сработват също две преференции – с 391 гласа деветия Йордан Свраков става втори, а трети поред се нарежда специалистът по национална и регионална сигурност Валерия-Тереза Дончева. При „Има такъв народ“ Борис Китанов влиза на второ място.

В Благоевград най-много лични гласове има четвъртият в листата на ДПС Крум Крумов (412 гласа). От
БСП в общинския съвет на Благоевград заради преференции влиза седмия Веселин Христов, който и в момента е общински съветник.

Най-интересни са разместванията в листата на ГЕРБ, където на трето място само с 241 гласа влиза поставената на последно място Ана Георгиева, а втора с 287 гласа става 11-ата Антоанета Богданова. В БСП втори се нарежда седмият в листата Веселин Христов.

В „Движение Гергьовден“ поставеният на пето място Ивайло Червилов измества дори водача на листата Гергана Муртова, която общо е събрала 303 гласа. Червилов има 525 лични гласа при праг за задействане на преференцията 182 гласа. Той е бивш футболен рефер и настоящ общински съветник от ДПС.

В Стара Загора преференции са реализирали БСП, „Продължаваме промяната – Демократична България“, ДПС и „Има такъв народ“. От социалистите на второ място с 230 гласа влиза настоящият общински съветник Климент Пенчев, в коалицията с 306 гласа също на второ място се нарежда финансистът от „Да, България“ Теньо Арабаджиев, а в ДПС при праг 153 гласа четвъртият кандидат Юсни Ибрям, който е и дългогодишен общински съветник, измества водача на листата Тунджай Йозтюрк с разлика от 40 гласа в полза на Ибрям. .От партията на Слави Трифонов на второ място в общинския съвет влиза Владимир Радков.

Общински съветници от Плевен от БСП ще бъдат дългогодишният общински съветник Генади Тодоров, който с 349 лични гласа измества втория в листата и Антонио Василев, който от 13-тото място се издига до трето. Преференции са реализирани в ДПС, „Продължаваме промяната – Демократична България“ и „Има такъв народ“ – в партията на Мустафа Карадайъ третият в листата Васил Петков събира 719 преференции и се нарежда на втора позиция. Петков е син на осъдения на две инстанции общински съветник от ДПС в Плевен Методи Петков. Другият кандидат на ДПС, който размества листата – Емил Шишманов пък е криминално проявен. Преди парламентарните избори през октомври 2022 Би Ти Ви публикува репортаж, в който се твърди, че е участвал в масов бой, завършил с намушкване с нож.

От „Продължаваме промяната – Демократична България“ 14-ият кандидат – зъболекарят Павлин Стефанов става втори с 225 гласа, а от „Има такъв народ“ – петият Герасим Петков влиза на второ място.

В Хасково четирима кандидати от листите на ГЕРБ, ДПС и „Продължаваме промяната – Демократична България“ успяват да задействат преференциите си. В партията на Бойко Борисов това е поставената на 20-то място Нина Иванова, която само с 6 гласа успява да прескочи прага, а в тази на Кирил Петков и Асен Василев съпругата на депутата Веселин Недев Велина Недева от последното 30-то място се издига до третото с 186 гласа.В ДПС преференциите са две – общинските съветници Шенол Вели и Йозджан Мехмед се подреждат съответно на втора и трета позиция.

Източник
Дневник

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button