Алкохолът трупа много опасна мастна тъкан

Според учените при хората, които консумират големи количества алкохол, има риск да се натрупа мастна тъкан около сърцето. Това води до сърдечна недостатъчност и други проблеми с този жизненоважен орган.

Учените от Медицинския факултет на университета “Уейк Форест” в Уинстън-Сейлъм, щата Северна Каролина работят по проучването от много време. Те свързват  употребата на значителни количества спиртни напитки и с излишните мастни натрупвания около черния дроб и бъбреците. Това е предпоставка за заболявания и на тези органи.

“Натрупването на мазнини в тези области, особено в сърдечната, се свързва с по-висок риск от заболявания. Сред тях са сърдечна недостатъчност, предсърдно мъждене, както и коронарна болест на сърцето – основният убиец на възрастните хора в САЩ”, казва д-р Ричард Казибуе, водещ автор на проучването.

Според него алкохолът влияе на начина, по който човешкото тяло може да бработва мазнините.

“Знаем, че може да влияе на метаболизма. Да въздейства на нивата на хормоните в организма”, казва Казибуе.

Ако човек спре да пие, ще изчезнат ли мазнините?

Ученият казва, че около черния дроб мазнините може и да намалеят, ако се преустанови употребата на спиртни напитки. Все пак не е ясно дали същото важи и за мазнините около сърцето.

За научните цели Ричард Казибуе и колегите му събират данни за повече от 6700 души. Те са участвали в мултиетническото изследване за атеросклероза.

Доброволците се определят като хора, които никога не консумират алкохол; бивши пиячи; такива, които употребяват много малко, пиещи умерено. В групите са и потребители на големи количества алкохол или прекаляващи със спиртни напитки.

На участниците е направена и компютърна томография. Чрез нея специалистите могат да видят натрупването на мазнини около органите.

При любителите на повече алкохолни напитки и при тези, които прекаляват с тях, се наблюдават значителни натрупвания на мазнини около сърцето. Резултатът е друг в сравнение с участниците, които никога не са пили. Те също така имат мастни депа около черния дроб и бъбреците, сочи проучването.

Според доктор Ричард Казибуе най-малки натрупвания на мазнини са наблюдавани при доброволците, които пият много малко или умерено.

Най-високите нива на мазнини са отчетени при тези, които предпочитат бира или ликьор. Най-ниски са при потребителите на вино. Полезните съединения, открити във виното, наречени полифеноли, могат да обяснят тази констатация, смятат изследователите.

Exit mobile version